Pages

Tuesday, March 25, 2008

Ujian darah boleh kesan kemurungan??????:


" DIAGNOSIS untuk kemurungan kini boleh dibuat dengan lebih mudah melalui ujian darah selepas penemuan sejenis protein dikenali sebagai Gs alpha yang boleh dijadikan bio-penanda untuk kemurungan.
Ujian darah juga dapat menilai keberkesanan ubat antidepresan dengan lebih cepat, dalam tempoh empat atau lima hari berbanding beberapa bulan sebelum ini.
Penyelidikan Kolej Perubatan Chicago, Universiti Illinois, Amerika Syarikat itu juga dikatakan dapat membantu pesakit mendapatkan rejimen terapi terbaik untuk masalah kemurungan mereka.
Kajian ke atas otak pesakit yang membunuh diri akibat kemurungan mendapati protein Gs alpha, yang merupakan protein penting proses penyampaian isyarat di dalam otak, ‘terperangkap’ pada bahagian tertentu sel otak.
Ini akan mengurangkan keupayaan protein berkenaan mengaktifkan bahan kimia neurotransmitter antara hujung sel-sel saraf yang diperlukan untuk penyampaian impuls perhubungan di dalam otak.
Pemberian ubat antidepresan tertentu didakwa dapat mengalihkan protein berkenaan dari tempat ia terperangkap dan membolehkannya kembali mengatur tindak balas neurotransmitter di dalam otak
." petikan Utusan online 25 Mac 2008

Usah mudah membuat kesimpulan!!!!!!!!!!.Penyakit mental seperti kemurungan adalah sebabkan oleh interaksi biopsychososial. Secara biologinya genetik seperti keturunan memainkan peranan penting. Telah beribu-ribu kajian dilakukan terhadap neurotransmitter (seperti serotonin, adrenalin, noradrenalin dopamin, metabolitnya (seperti 5 hydroxyindoeacetic acid , homovolinic acid dan banyak lagi) , hormon ( seperti kortisol dll) , reseptor dan banyak lagi kajian terhadap perubahan fungsi otak yang menunjukkan hubungan mereka dengan kemurungan. Ini telah di ketahui oleh pakar-pakar psikiatri dan perubatan. Kita tidak boleh membuat andaian dengan satu kajian yang disiarkan tersebut dapat membuat kesimpulan bahawa kemurungan dapat dikesan melalui pemeriksaan darah???????????????.

Kemurungan juga disebabkan masalah sosial yang ketara di deritai oleh pesakit. Masalah rumahtangga, masalah kewangan, masalah pelajaran, cinta , kematian dan macam lagi memainkan peranan penting penyebab kemurungan. Ciri-ciri keperibadian yang ada pada seseorang seperti cara menangani masalah, mengawal kemarahan, personaliti, pengamalan prisip keagamaan dan hubungan dengan orang lain juga berperanan penting dalam menyebabkan kemurungan. Bolehkah perkara ini dinilai melalui protein Gs Alpha??????????.

Berfikirlah secara bijak sebelum membuat kesimpulan. Pakar Psikitri dan para doktor yang lain merawat berdasarkan ribuan kajian yang telah dibuat berulang kali dan mereka ribuan kali berbincang dan menganalisa buruk-baik sesuatu kajian sebelum didedahkan kepada umum untuk tujuan rawatan. Maka dapatkanlah pandangan pakar sebelum membuat kesimpulan.

No comments: