Pages

Sunday, March 23, 2008

Bagaimana seseorang di diagnos sebagai mengidap skizofrenia?

Pakar psikiatri atau doktor yang terlatih dalam bidang ini memberi diagnosis skizofrenia setelah mendapat penjelasan yang lengkap sejarah penyakit seseorang individu itu secara menyeluruh daripada individu itu sendiri, pasangan, keluarga dan kadang-kadang penjelasan daripada rakan-rakan , penyelia, majikan dan individu lain yang mengenali mangsa।


Diagnosis yang lengkap biasanya dibuat setelah pemerhatian klinikal dan perbincangan di kalangan petugas kesihatan yang terlibat memberi rawatan kepada pesakit. Ia bukanlah tugas mudah kerana diagnosis skizofrenia berhubung kait dengan stigma yang ketara di mata masyarakat dan bebanan yang besar bakal dipikul oleh pesakit dan keluarga. Maka diagnosis tepat perlu di buat.

Terdapat beberapa kriteria untuk diagnosis skizofrenia. Pakar biasanya berpandukan kiteria DSM IV ( sila rujuk diruangan INFORMASI LANJUT ) atau ICD 10 untuk mendiagnos penyakit skizofrenia.

Seseorang individu juga adalah cenderung mengidap skizofrenia jika beliau mempunyai simptoms yang di kenali sebagai Scheneider’s First Rank Symptoms. Di antara резреж simptoms tersebut adalah:

Person Auditory Hallucination:
Halusinasi ini berlaku apabila pesakit mendengar banyak suara yang bersembang di antara mereka mengenai pesakit (Hallucinated voices talking or arguing among themselves about the patient). Contohnya; pesakit dengar jin bercakap dengan hantu “ dia itu (pesakit) memang tidak berguna langsung”.

Running Commentary:
Halusisnasi ini berlaku apabila pesakit mendengar suara yang terus mengkritik setiap perbuatanya (Hallucinated voices describing the patient’s activity as it takes place) contohnya; “ dia sedang makan , dia bangun dari kerusi , dan terus lari”

Thought echo berlaku apabila pesakit mendengar otaknya sendiri bercakap dengan kuat apabila berfikir (Hallucinated voices speaking the patient’s thoughts aloud)

Thought withdrawal; seorang merasai bahawa pemikirannya telah dibawa keluar daipada kotak fikirannya oleh sesuatu kuasa asing (the patient believes his thoughts are being removed from his mind by an outside force).Contohnya pesakit merasai bahawa otaknya kosong kerana fikirannya telah ditarik keluar oleh jin

Thought insertion। Seseorang merasai bahawa sesuatu kuasa asing telah memasukkan pemikiran luar ke dalam kotak fikirannya (the patient believes thoughts are put into his mind by an external force) contohnya; pesakit merasai bahawa pihak UFO telah memasukkan cip berfungsi menggantikan otak dan fikirannya.

Thought Broadcasting: Seseorang merasai bahawa pemikirannya dapat dibaca atau diketahui oleh orang lain tanpa beliau memberitahunya (the patient believes his thoughts are somehow made known to others). Contohnya: pesakit percaya bahawa doktor dapat membaca fikiran mereka

Passivity Phenomenon:
made action : percaya bahawa perbuatannya dikawal oleh kuasa luar (the patient believes his affect is controlled by an outside force) contohnya. percaya bahawa jin telah mengawal tangan pesakit untuk menyembelih ayam tersebut
made feeling, percaya bahawa persaan dikawal oleh kuasa luar (the patient believes his affect is controlled by an outside force) Contohnya. Pesakit menangis kerana kuasa yang mengawal tangisannya.
made volition: percaya bahawa kehendak pesakit datang dari kuasa luar (the patient believes his affect is controlled by an outside force). Contohnya.pesakit membunuh mangsa kerana merasa dipaksa oleh kuasa syaitan

Delusional perception: Fenomena di mana seseorang mempunyai persepsi yang normal tetapi diikuti interpretasi atau kepercayaan yang karut (delusi) terhadap persepsi it ( a two-stage phenomenon consisting of a normal perception followed by a delusional interpretation of it as having a special and highly personalized significance). Contohnya; seseorang pesakit yang melihat pen tergantung (normal perception) mempunyai kepercayaan karut bahawa dunia nak kiamat (delusi)

Somatic Passivity : percaya bahawa dirinya adalah pasif dan sensasi yang dirasai di tubuhnya adalah perbuatan kuasa luar.(the patient believes he is the passive recipient of bodily sensations imposed from the outside) .contohnya. pesakit dapat merasai dirinya diperkosa oleh jin.

Selain daripada kriteria di atas dan tanda-tanda penyakit yang telah dibincangkan terlebih dahulu (rujuk Skizofrenia). Pesakit biasanya mempunyai kemerosotan atau perubahan yang ketara dalam aspek-aspek kehidupan .Contohnya pesakit tidak lagi dapat bekerja dengan baik dan prestasi kerja merosost. Pesakit tidak lagi dapat menjaga anak-anak dan melakukan kerja-kerja di rumah dengan baik. Hubungan dengan pasangan, keluarga dan masyarakat terjejas

No comments: