Pages

Tuesday, March 25, 2008

Kelemahan psikoterapi: Petikan dari KOSMO perlukan penjelasan

Berikut adalah artikel di petik dari KOSMO "Individu yang mendapatkan khidmat kaunseling atau terapi seharusnya meninggalkan sesi dengan perasaan positif dan lapang dada. Pada masa sama, ia juga boleh meninggalkan kesan trauma. SOAL jawab sebenarnya boleh menjadi lebih teruk bagi individu mendapat post-traumatic stress disorder (PTSD) iaitu gangguan tekanan selepas trauma. .SEPERTI mereka yang menjalani rawatan terapi, Karen Masters berharap untuk menjadi insan yang lebih berkeyakinan dan tabah. Tetapi setahun kemudian, dia meninggalkan sesi soal jawab terakhirnya tentang apa yang sering difikirkan adalah kekuatan hubungan dengan ibu dan imbasan mengenai penderaan seksual yang tidak pernah diketahui akan berlaku. Kariernya terjejas dan rumah tangganya hancur. ..............................." - KOSMO 25 Mac 2008Apakah itu psikoterapi?

Perlu dibezakan dengan kaunseling , psikoterapi adalah suatu terapi yang tersusun, mempunyai matlamat yang jelas, memerlukan komitmen daripada pesakit dan pakar psikiatri atau pakar psikologi terlibat dan mengambil masa yang lama dan berjadual untuk merawat pesakit yang memenuhi kriteria yang tertentu. Ia digunakan untuk merawat pesakit yang mengalami gangguan atau masalah psikologi.
Apakah contoh-contoh psikoterapi?
Psychoanalytic Psychotherapy: Psikoterapi ini membolehkan pesakit bercakap mengenai apa sahaja yang terlintas di kotak fikirannya tanpa dipengaruhi oleh pakar terlibat. Pakar akan menganalisa sebarang kesukaran meluahkan perasaan (resistance) dan psikologi hubungan yang terjalin antara pesakit dengan orang lain termasuk hubungan pesakit dengan terapis ( transference & counter-transference) . Analisa banyak dilakukan ke atas peristiwa yang telah lalu dan perkara-perkara lalu yang berlaku secara tanpa disedari oleh pesakit. Sebarang peristiwa lampau yang telah berlaku kepada pesakit harus diteliti dengan baik.
Perlu diingat hanya pesakit yang mempunyai mudah faham tentang penjelasan psikologi , mempunyai motivasi, individu yang mahu memahami psikologi diri, mampu menangani stress dan keresahan, dan tidak mudah acting out dipilih sebagai calon pskoterapi jenis ini.
Cognitive Behavioural Therapy: Terapi ini banyak membincangkan hal-hal semasa yang berlaku sekarang dan tidak menyelami peristiwa yang telah lepas. Pesakit perlu mempunyai motivasi untuk mengubah tingkahlaku mereka melalui analisis terhadap fikiran-fikiran negatif yang mereka tidak sedar sebelum ini. ini memerlukan pesakit kerap berjumpa doktor dan menulis diari tentang fikiran dan tingkah laku mereka. Banyak kajian menunjukkan CBT amat berkesan dan berjaya mengatasi dan mengurangkan gangguan dan masalah pesakit
Interpersonal Psychotherapy Terapi ini banyak membincangkan mengenai hubungan pesakit dengan orang lain, perubahan atau transisi kehidupan, akibat daipada kehilangan orang tersayang, sesuatu barang berharga dan sebagainya. Ia juga memrlukan pesakit menulis diari untuk berbincang cara mengatasi masalah mereka
Supportive Psikoterapy Peranan terapis dalam terapi ini hanyalan mendengar, memberi penjelasan, memberi cadangan alternatif , buruk baik sesuatu tindakan pesakit. Perlu diingat terapis tidak menentukan keputusan yang bakal diambil oleh pesakit. Terapis hanya mengajar dan berbincang bagaimana menyelesaikan masalah mereka tetapi penyelesaian sebenar ditangan pesakit.
Apakah kriteria untuk psikoterapi?
  • Dapat meluangkan masa untuk berjumpa terapis lebih kurang seminggu sekali untuk lebih kurang 3-4 bulan. Setiap sesi mengambil masa lebih kurang sejam
  • Mempunyai minda terbuka untuk memahami psikologi diri
  • Mempunyai pengetahuan (IQ) yang dapat memahami penjelasan yang diberi oleh terapis
  • Boleh menulis diari tentang tingkahlaku dan fikiran yang berlaku setiap hari untuk dibincang dengan terapis.
  • Tidak mempunyai masalah psikiatri ketara seperti psikosis, persaan bunuh diri, kemurungan yang melampau.
Apakah benar psikoterapi boleh memudaratkan?
Banyak perkara boleh memudaratkan jika anda tidak melakukannya dengan betul. Oleh itu dapatkanlah pakar dalam bidang ini untuk rawatan yang berkesan. Jika anda sukar untuk memenuhi kriteria untuk psikoterapi seperti yang dijelaskan, mungkin paling selamat dapatkanlah supportive psychotherapy dan rawatan ubat-ubatan sahaja yang juga berkesan merawat anda.

No comments: