Pages

Friday, July 3, 2009

PERSONALITI ANDA

Bagaimanakah pandangan orang lain terhadap anda?

1) Obsessive Compulsive Personality Disorder (OCPD)

Adakah anda seorang yang terlalu menitik berat tentang ketepatan masa? Adakah anda mahu persekitaran anda disusun rapi , tiada peralatan yang tidak terurus? Adakah anda bercita-cita terlalu besar, perlu menjadi pelajar terbaik, anak terbaik, ibu terbaik, isteri terbaik?
Adakah anda terlalu menitikberatkan perkara kecil sehingga kerja nada tergendala?

Sudah pastinya soalan di atas dijawab: YA.
Jika anda menjawab YA dan orang disekitar anda MERANA dengan sikap anda, anda mungkin mempunyai OCPD

Tahukah anda jika anda TERLALU tegas , TERLALU meletakkan cita-cita tinggi melangit sehingga tiada daya untuk mencapainya, anda akan KECEWA. Tidakkah anda terfikir ketegasan anda menyebabkan orang lain MERANA.

Pernahkah anda mendengar remaja membunuh diri semata-mata mendapat peperikasaan 8A dan 1 B?. Adakah anda beranggapan 80 markah tidak cukup baik dan 100% adalah target anda atau target ibubapa anda?.

Bukankah ramai orang yang gembira walaupun tidak TERLALU tegas dan bercita-cita tinggi seperti anda?.

Pakar psikiatri dan psikologi berpandangan bahawa hidup ini perlu SEDERHANA.
  • Anda perlu meletakkan target yang RASIONAL dengan pencapaian anda. Jika peperikasaan terdahulu anda mendapat markah 40/100, 45/100 atau 50/100. Letakkan target untuk mendapat 60/100 bagi peperiksaan akan datang. BERUSAHA lebih keras lagi.
  • Jangan takut dengan KEGAGALAN. Tiada salah untuk gagal. Tetapi salah jika anda tidak BANGKIT DARI KEGAGALAN.

(bersambung di lain waktu)

1 comment:

Anonymous said...

assalamualaikum dr.salmi. nama saya mohd zakaria bin kamruzaman dan berasal daripada terengganu. blh saya daptkan email puan. saya perlukan bantuan puan. saya telah mengalami trauma selama 8 tahun dan bebrapa kali cuba untuk bunuh diri. blh saya berbincang dengan puan?.email saya tologn86@yahoo.com